Det var stor stas da de første Leie-før-eie-leilighetene i Sarpsborg var innflytningsklare. På bildet ser vi fungerende varaordfører Kristine Gustavsen klippe snora, flankert av Richard Olsen og Atle Høvik.

Innflytting i Leie før Eie-boliger

HABO skrev bolighistorie i Sarpsborg

Onsdag 20. oktober kunne Sarpsborgs fungerende varaordfører Kristine Gustavsen (SV) klippe snora for å markere at byens første Leie før Eie-leiligheter nå tas i bruk. – Et flott konsept for de som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, sier hun - og berømmet både HABO og Byggmester Gunnar Høvik AS for resultatet av det gode samarbeidet om Yventunet.

Seks leiligheter i det suksessfulle byggeprosjektet Yventunet har vært øremerket Leie-før-eie. Målgruppen er de som har tilstrekkelig inntekt til å betjene sine forpliktelser, men som ikke har nok egenkapital til å utløse boliglån. I dette konseptet kan man leie leiligheten inntil fem år med opsjon på kjøp – og benytte eventuell prisstigning (inntil 15%) som egenkapital. Det gir beboerne en unik mulighet til å kunne få lån og dermed kjøpe sin egen leilighet i leieperioden.  

– Dette gagner ikke bare de som skal etablere seg på boligmarkedet for første gang, men også for eksempel ved skilsmisser hvor den ene parten sitter igjen med lite egenkapital. Da er det flott å slippe å måtte leie dyrt på det private markedet, sier Gustavsen.

– Her betaler du leie til noe som kan bli ditt eget, og den store pågangen viser at behovet er stort. Det er i dag altfor krevende å komme inn på boligmarkedet, og vi trenger flere slike alternativer som dette.

Skrev historie

HABO har dermed bidratt til å skrive bolighistorie i Sarpsborg, og det var en svært fornøyd administrerende direktør Richard Olsen som var med på onsdagens markering.

– Leie før Eie er blitt en enorm suksess, og det er klart det er stas at vi er de første som kan tilby dette i Sarpsborg, slik vi også var i Halden. Konseptet er blitt en godt innarbeidet del av våre nye boligprosjekter, uavhengig av beliggenhet. Så det er slett ikke umulig at det kommer flere muligheter også i Sarpsborg etter hvert, forteller han.

Paret Dan Lindquist og Mariell Røsnæs gleder seg stort over å flytte inn i sitt nye hjem. Takket være Leie før Eie har veien til boligmarkedet blitt kort.

 

– Endelig hjemme!

Paret Dan Lindquist og Mariell Røsnæs er to av de heldige som nå kan flytte inn i en splitter ny leilighet, og gleder seg stort til etablere sitt eget.

– Ja, målet er helt klart å kjøpe den så raskt som mulig. Det er en fantastisk mulighet vi har fått til å komme inn på boligmarkedet.

De var selv ikke til stede under informasjonsmøtet som ble avholdt i oktober 2019, der Yventunet ble presentert for første gang, men leste om den store interessen og hva Leie-før-eie innebar i Sarpsborg Arbeiderblad et par dager etterpå.

– Da kastet vi oss raskt rundt og kontaktet HABO for å høre om det var en mulighet for oss, og snart hadde vi fylt ut søknadspapirene. Gjett om vi var fornøyde da beskjeden kom om at vi var blant de heldige.

– Men ventetiden har vært lang, da vi har gledet oss enormt til denne dagen. Det har blitt noen turer innom for å sjekke utviklingen av boligfeltet, for å si det slik….

Perfekt beliggenhet

Også beliggenheten på Yven er ideelt for paret. Han jobber i en vaktmestertjeneste med frammøte på Årum, mens hun er ansatt i hjemmesykepleien. 

– Jeg er oppvokst på Greåker og har min mor like i nærheten. Dessuten er det barnehage og barneskole rett ved, og det er kort vei til begge byer. Så dette er innertier!

Paret har leid privatleilighet de siste årene og har hatt liten mulighet til å spare til egenkapital for å kunne kjøpe sitt eget.  Men gjennom Leie-før-eie har veien inn til boligmarkedet blitt kort.

– Leiligheten har trolig steget en del i verdi bare siden vi signerte kontrakten, så nå er vi veldig optimistiske. Det blir fantastisk å kunne betale på sitt eget, sier det unge, lykkelige paret.

Artikkelen publiseres i HABO-bladet desember 2021

Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og planskisser er illustrasjoner og kun ment å gi et inntrykk av ferdig bebyggelse.
Prosjektet er ikke detaljprosjektert og den videre prosjektering kan medføre endringer.